Zeilen op Kreta van Heraklion naar Dia

Zeilen op Kreta van Heraklion naar Dia eiland (Heraklion): Misschien denkt u erover om eens een zeilvakantie in Griekenland te boeken, maar heeft u nog nooit op zee gezeild. Om dit eens uit te proberen kunt u samen met ons een dag zeilen naar Dia, het onbewoonde eiland ten noorden van Kreta. Wij organiseren een zeiltocht naar Dia vanuit Heraklion. U vaart niet zelf, want er is een kapitein aanwezig. Het eiland Dia maakt deel uit van het European Nature Network (NATURA) 2000, vanwege de zeer belangrijke biodiversiteit die hier te vinden is. Er is geen infrastructuur op Dia eiland.

Zeilen vanuit Heraklion

Het eiland Dia ligt op ongeveer 7 zeemijlen vanaf Heraklion Kreta, waar vandaan de zeilboot vertrekt. Onderweg geeft de kapitein leuke en interessante informatie over het prachtige eiland. Eenmaal aangekomen in de baai en tevens haven Saint George op Dia, kunnen we een wandeling maken naar het kerkje of gewoon genieten van de stilte van de omgeving door te snorkelen, te vissen of te zonnebaden. We lunchen aan boord van de zeilboot.

Van Heraklion naar Dia: Vanaf onze accommodatie Zorbas Island kunnen we dagelijks genieten van het uitzicht op het eiland Dia. Het eiland hoort bij het departement van Heraklion en ligt ongeveer 7 zeemijlen ten noorden van de hoofdstad van Kreta. Als de lucht erg helder is, lijkt het wel of alle details van het eiland te zien zijn. En bij weersveranderingen of het ondergaan van de zon verandert de kleur van Dia eiland. Het eiland lijkt een eigen verhaal te hebben, reden te meer om het zelf te gaan ontdekken. De enige manier om er te komen is met de boot varen naar Dia.

Zeilen naar Dia eiland

We zeilen van Heraklion naar Dia met een Bavaria C45, een 14 meter lange zeiljacht. Eerst even lekker wakker worden met de zeewind in de haren en luieren op het dek in de zon. Maar misschien gaat u liever vissen vanaf de boot, dat kan ook. Als we een beetje geluk hebben, zien we dolfijnen zwemmen. Eenmaal bij Dia aangekomen, blijkt het eiland veel meer te bieden dan wat van een grote afstand lijkt. Dankzij de vele baaien rondom het eiland, is het er een paradijs om te snorkelen. Maar ook een wandeling op Dia eiland naar het kleine witte kerkje van Analipsis is een welkome afwisseling. Hier vandaan heeft u een prachtig uitzicht naar Kreta.

Tijdens deze lange dag op en bij het water heeft u genoeg tijd voor ontspanning. Misschien ligt u het liefst op de boot in de zon, maar u kunt ook gaan vissen, snorkelen of zwemmen. En als u nog niet genoeg gevaren heeft, kunt u gebruik maken van een rubberen roeiboot die meegenomen wordt. We lunchen op het zeiljacht; een heerlijke zeevruchtenpasta of moussaka als u dat liever heeft.

Het eiland Dia

Het eiland is 5 kilometer lang, 3 kilometer breed en 12 vierkante kilometer groot. Dit onbewoonde eiland Dia is een beschermd natuurgebied met een Natura 2000-label. Er zijn veel beschermde soorten flora en fauna zoals bijvoorbeeld bepaalde slakken, hagedissen, wilde konijnen, de Kretenzische berggeit kri-kri en verschillende inheemse planten. Het eiland is een van de belangrijkste gebieden waar valken nestelen (Falco eleonorae). Ten noorden van Dia zijn er twee kleine eilandjes, Paximadi en Petalidi.

Mythologie over Dia

Volgens de mythologie is het eiland door Zeus gemaakt. Zeus keek vanaf de berg Olympus omlaag naar Kreta en zag de Kretenzers zijn favoriete geiten achtervolgen (kri-kri). Die geiten waren Amalthia’s kinderen. Amalthia was de geit die de jonge Zeus melk voedde en hem in een grot verstopte voor zijn vader Kronos, die Zeus zou eten. Hij was er zo kwaad om en besloot om alle Kretenzers te doden.

Zeus blies een bliksem in de zee en een gigantisch monster ontstond. Toen herinnerde Poseidon, de god van de zee, hem aan de bescherming die de Cureten hem als baby boden. Cureten waren Kretenzers die luid op hun schilden sloegen wanneer Zeus huilde, om niet gehoord te worden door zijn vader Kronos. Als gevolg daarvan besloot Zeus om twee beschuiten naar het monster te werpen en met een bliksemschicht veranderde hij het monster en de beschuiten naar eilanden. Op deze manier werden Dia, Paximadi en Petalidi gemaakt.

Vakantie op zee in Griekenland: Iedereen die bij ons op vakantie komt, heeft minstens een foto gemaakt van het prachtige uitzicht dat we hebben vanaf onze accommodatie naar Dia eiland. Als de weersomstandigheden het toelaten, organiseren we regelmatig een boottocht naar Dia of naar andere bestemmingen. Bent u geen fan van varen, kunt u ook bij de accommodatie genieten van het uitzicht op zee.

Geschiedenis van Dia eiland

Tijdens de oudheid speelde het eiland een belangrijke rol, vooral in de Minoïsche en middeleeuwse tijden. In de Minoïsche tijd was het eiland bewoond en vlak bij de baai van Saint George werd een ommuurde havenplaats gevonden. In 1976 voerde de Franse oceanograaf Jacques Cousteau onderwaterverkenning rond Dia uit en vond de overblijfselen van een oude haven in de wateren tussen Heraklion en Dia. Volgens Cousteau was het de grootste en belangrijkste haven van Knossos. De haven leek te zijn verwoest door natuurrampen veroorzaakt door de vulkaan van Thira, in 1450 voor Christus. In de Middeleeuwen was het eiland een natuurlijk “baken op zee” voor de schippers, zodat ze wisten dat de kust en de havens van Kreta naderden.

Zeilen op de Middellandse Zee: Iedereen die bij ons op vakantie komt, heeft minstens een foto gemaakt van het prachtige uitzicht dat we hebben vanaf onze accommodatie naar Dia eiland. Als de weersomstandigheden het toelaten, organiseren we regelmatig een boottocht naar Dia of naar andere bestemmingen. Bent u geen fan van varen, kunt u ook bij de accommodatie genieten van het uitzicht op zee. Bij het zwembad en op het strand voor de deur hebben we bedjes en parasols klaarstaan en u maakt hier gratis gebruik van. Uw hapje en drankje serveren we u ter plekke.

Zeilen van Heraklion naar Dia eiland

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.